6 tipov na pre svadbu v horúci letný deň

Dokonalý obraz teplého slnečného bezveterného počasia a farebná romantická atmosféra priam lákajú k sobášu pod holým nebom. Keď sa však ortuť teplomera pred svadbou stabilne vyšplhá nad tridsať stupňov, nadšenie môže začať postupne opadať. Ak ste si za dátum svojej svadby vybrali niektorý z letných mesiacov, prezradíme vám niekoľko trikov, ktorými zabránite „horúcej katastrofe“ vo váš svadobný deň.

1. Lokalita a vybavenie

Pri výbere miesta pre letnú svadbu uprednostnite reštauráciu s dvorom so zeleňou, vďaka ktorému budú môcť vaši hostia tráviť čas aj v chládku pod stromom. Ocenia to nielen rodičia malých detí, ale i tí skôr narodení. Ak sa bude váš veľký deň odohrávať pod šírym nebom v kombinácii s party stanmi, myslite na ventilátory s vodným rozprašovačom. Ak chcete byť originálni, môžete svojim hosťom prichystať praktické darčeky vo forme vejárikov, slnečných okuliarov, ale aj klasických žabiek na neskoršie prezutie, na ktorých bude vytlačený dátum a miesto vašej svadby.

2. Všade samá voda

Hoci sú svadby bohaté na ponuky rôznych alkoholických i nealko nápojov, v horúcom počasí je základom čistá voda. Aj tú však môžete zapojiť do svadobnej dekorácie, keď do nádob s vodou pridáte ovocie či zeleninu vo farbe výzdoby. Kúsok žltého citróna, zelenej limetky s uhorkou či oranžového pomaranča dodá tomuto zdravému nápoju prirodzenú príchuť a navyše osvieži aj svojím farebným zladením.

3. Šaty a topánky

Pri výbere šiat a topánok v horúcich letných mesiacoch by mali myslieť všetci účastníci svadby aj na ich praktickú stránku. Rozhodne by mali uprednostniť ľahšie priedušné materiály pred hrubšími saténovými kúskami. Aby sa aj páni vyhli nepríjemným škvrnám v podpazuší či na chrbte, odporúčame zvoliť si oblek v bledých farbách. Lodičky by mali mať hrubší podpätok, v ktorom dámy vydržia chodiť a tancovať aspoň do polnoci a zároveň sa im topánky pri prechádzke v záhrade nebudú zabárať do mäkkého trávnika.

4. Slávnostný účes a make-up

Ak sa vám páčia vlnky doplnené živými kvetmi, myslite na to, že pri vysokých teplotách a vlhkosti sa môžu vlasy správať po svojom a kvety bez prísunu vody v horúcom počasí zoxidujú a zvädnú. Majte preto v zálohe niekoľko verzií odskúšaných svadobných účesov pre rôzne alternatívy počasia, pričom sa v deň svadby budete môcť rozhodnúť, čo vám aktuálna klíma dovolí. Horúca žiara a prežívaný stres budú pôsobiť aj na váš make-up. Majte preto pri sebe púder, ktorý sa postará o lesknúcu sa tvár, prípadne poproste svoje družičky, aby ich mali pre vás nachystané vo svojich kabelkách.

5. Svadobná kytica a výzdoba

Kvety sú citlivé na nedostatok vlahy a príliš vysoké teploty, preto by ste svoju svadobnú kyticu mali vyskladať z menej náročných druhov a držať ju až do začiatku svadby v chlade. Vhodnými kvetmi pre kyticu i kvetinovú výzdobu sú elegantné dálie, nenáročné levandule, pestrofarebné gerbery, ale aj prirodzeným dojmom pôsobiace poľné kvety a slnečnice. Myslite na to už v čase príprav, aby sa vašu dekoráciu podarilo dostať aj na svadobné oznámenie, ktorého dizajn neskôr prevezmú aj menovky a menu karty.

Keďže sa najmä v lete radi sobášime v prírode, do svadobnej výzdoby môžeme zakomponovať aj drevené menovky so štipcom či na stojane s popisovateľnou tabuľkou. Ich výhodou, v porovnaní s papierovými menovkami či popiskami jedál, je ich okamžitá flexibilita, ako aj stabilita, keďže ich neodfúkne vietor.

 

6. Letné chody

V letných horúčavách môže byť trvanlivosť niektorých jedál obmedzená. Voľte preto ľahšie letné chody bez obsahu rýchlo sa kaziacich majonéz a omáčok, čím sa vyhnete znehodnoteniu jedla či prípadnej nevoľnosti vašich hostí. Uprednostnite zeleninu, ovocie, vychladené morské plody, ako aj chladivé osvieženie v podobe zmrzliny. Ak plánujete hostinu v exteriéri, mali by ste vaše jedlo chrániť pred nezvaným hmyzom pomocou sieťok a pokrievok a zbytočne nezdobiť bufetové stoly kvetmi, ktoré by mohli k svadobnému stolu prilákať aj včely.

 

Na záver už len malá rada: ak vám to časový harmonogram svadobného dňa umožní, posuňte začiatok svadby na neskorší popoludňajší čas. Vyhnete sa tak najväčšej horúčave v čase poludnia a zabránite tak roztečenému make-upu či prepotenému slávnostnému oblečeniu svadobčanov. Zároveň budete vy i vaši hostia menej vyčerpaní a zvýšite tak šancu na zábavu až do rána bieleho.