Ako prežiť rodinnú oslavu bez konfliktov

Čaká vás oslava okrúhlych narodenín, výročia svadby či pracovného jubilea, no zároveň vás desí predstava konfliktu, ktorý by mohol vzniknúť pri plánovanej zostave pozvaných hostí? Ak sa vo vašej rodine či medzi vašimi známymi nachádzajú „nekompatibilné“ povahy, neradi by ste ich však z pozvania vynechali, stojíte pred neľahkou úlohou, ale nie nezvládnuteľnou. Ako na to?

 

Nesnažte sa nasilu udobriť rozhnevané strany

Rodinný život a s ním súvisiace oslavy, žiaľ, prinášajú aj nepríjemné situácie. Nie je ojedinelý prípad, kedy sa rodinná oslava skončila tragédiou. Nezachádzajme však do extrému a pokúsme sa túto dilemu vyriešiť prakticky.

Hovorí sa, že rodinu si nevyberáme. A tak sa ľahko môže stať, že sa v nej ocitnú členovia, ktorí spolu budú vedieť len ťažko komunikovať. Či už ide o odlišnosť pováh, v názoroch alebo iný konflikt, vypovedané slová už nikto nevráti späť a pocit nespravodlivosti môžu v sebe ešte dlho živiť.

Nesnažte sa na oslave zmieriť rodinných príslušníkov, ktorých vzťahy sa naštrbili už dávnejšie. Hoci je príjemné posedenie či životná udalosť príležitosťou na zabudnutie starých krívd, ich vyriešenie treba nechať na aktérov. Ako hostiteľ by ste mali zasahovať až do negatívne sa vyvíjajúcej situácie, kedy hrozí, že plánované stretnutie skončí fiaskom.

 

Zabudnite na dokonalosť a nehnevajte sa pre ňu

Hoci sa na dlho očakávanú udalosť poctivo pripravujete a snažíte sa myslieť na každý detail, nemôžete očakávať, že v nedokonalom živote bude všetko dokonale fungovať. Plačúce dieťa počas svadobného obradu, stýkrát opakovaný vtip starého otca počas prípitku, ale aj príliš hlasná či nevhodná konverzácia sesterníc po piatom drinku, sú okolnosti, ktoré nijako neviete ovplyvniť. Rovnako by ste sa za takéto situácie nemali na nikoho hnevať. Prijmite ich ako prirodzenú súčasť bežného života a nenechajte si nimi pokaziť náladu ani oslavu. Trocha humoru a nadhľadu nielenže úsmevné situácie odľahčia, ale vytvoria z oslavy nefalšovanú zábavu bez silených úsmevov.

Oslavou k zmierneniu sporov

Ako ľudské bytosti máme prirodzenú potrebu byť súčasťou sociálnych skupín, medzi ktoré patrí aj rodina. Je dokázané, že pre konflikty v rodinách sa vystavujeme väčšiemu riziku depresie, samovraždy, ale aj kriminality. Práve oslavy nám pomáhajú zjednotiť sa a prispievajú k zmierneniu sporov. Vďaka nim môžeme zažiť pocit úspechu, dokonalého uvoľnenia sa a vytvoriť silnejšie puto k svojej rodine.

Nebojte sa preto zorganizovať oslavu, na ktorej sa ocitnú aj nie práve najlepšie vychádzajúci príbuzní. Uvoľnená atmosféra, k tomu prípitok a hneď sa ľahšie nadväzuje konverzácia, ktorá roky absentovala alebo sa vyvíjala nesprávnym smerom.

 

Navnaďte svojich hostí na príjemnú udalosť

Aby ste sa s radosťou a bez obáv pustili do príprav na očakávanú oslavu, vyhraďte si čas aj na výber pozvánky na narodeniny. Neverili by ste, ako ňou nastavíte očakávania a motivujete svojich hostí k pozitívnemu naladeniu. Ak použijete motívy naznačujúce luxus a kráľovskú oslavu,  nikto z hostí ju predsa dobrovoľne nebude chcieť pokaziť. Ak na pozvánke použijete priamo kvet, oznámenie tým zjemníte a nádychom retra zas oživíte spomienky na prežité časy, ba čo viac, podarí sa navodiť príjemný spomienkový optimizmus. Ak oznámenie navyše doplníte o fotky oslávenca, zachytávajúce jeho detstvo i aktuálnu podobu, môžete pokojne uveriť tomu, že i ten najzásadovejší hašterivec sa bude snažiť hádku obísť.

 

Oslavy sú súčasťou rodinného a komunitného života. Podľa výskumov sú pravidelne oslavujúce rodiny zdravšie a schopné čeliť výzvam moderného života. Nemajte preto strach z organizácie rodinných osláv a berte ich ako príležitosť zjednotiť svoje príbuzenstvo a motivovať jej členov k pozitívnym vzťahom. Zároveň tak ukážete svojim deťom, že má zmysel pestovať rodinné vzťahy a vytvárať pevné rodinné puto.