Kvety ako téma a symbolika svadobnej dekorácie

Svadba a kvety sú od nepamäti nerozlučnou dvojicou. Kvety hrajú prím svadobnej dekorácie a ukrývajú v sebe symboliku, ktorá vstupuje do života novomanželov. Či už ide o kyticu nevesty, výzdobu v kostole či aranžmán v svadobnej sále, pri výbere kvetov by ste mali dbať nielen na ich estetickú stránku, ale aj na ročné obdobie, v ktorom sa svadba koná. Kvety by zároveň mali korešpondovať s tematikou svadby a byť navzájom zladené. A ak si navyše potrpíte na skryté významy kvetín, prezradíme vám, podľa čoho by ste ich mali vyberať.

 

Kytica v rukách nevesty

Jednoznačný prím hrá kytica v rukách nevesty. Od nej sa odvíja aj jej kvet vo vlasoch či ženíchovo pierko, známe tiež ako korsáž, umiestnené v klope saka. Podľa kytice nevesty sa rovnako vyberá aj kytica pre družičky a kvetinová výzdoba na svadobný stôl. Príjemným prekvapením je neraz aj kvietok na stuhách stoličiek, svadobných tortách a obojkoch štvornohých miláčikov. Jeho krása dokonca vynikne aj na autách.

Kytica nevesty má zväčša guľatý tvar. Ten sa hodí predovšetkým ženám nižšej postavy. Naopak, vyššie nevesty si pokojne môžu dovoliť aj extravagantnejšiu prevísajúcu kyticu či zväzok dlhých kvetov.

 
Svadobné oznámenie s kvetmi  

Kvety sa v posledných rokoch stali mimoriadne obľúbeným motívom pre svadobné oznámenia. Aby ste svoju obľúbenú, pre vašu svadbu typickú kvetinu vedeli zakomponovať aj do tlačenej verzie svojich dekorácií, poraďte sa s floristom o výbere vhodných kvetov pre váš svadobný deň už na začiatku plánovania veľkej udalosti. K svadobnému oznámeniu si totiž môžete vybrať aj pozvánky svadobčanov k stolu, menu karty, ale aj čísla stolov a menovky, a to všetko v rovnakom štýle zosúladenom s farbami i kvetinovou výzdobou v svadobnej sále.

 

Ročné obdobie, sezónnosť a symboly kvetín

S vykúkajúcim slnkom odporúčajú floristi zvoliť pre jarnú svadbu konvalinky, symbol mája, ale aj šťastia a energie. Vhodnými sú i tulipány, ktorých nemá krása symbolizuje pozitívne myslenie a optimizmus a svojou nadčasovosťou vyniknú aj v jednoduchej svadobnej kytici. Elegantným dojmom budú pôsobiť aj frézie, ktoré sú znakom nevinnosti a vyniknú krásnou vôňou. Ak plánujete svadbu v štýle vintage, zvoľte si typické svadobné kvety Japonska symbolizujúce dokonalú krásu, vznešenosť a česť. Reč je o pivóniách, ktorým sa hovorí aj ruže bez tŕňov.

Letná svadba láka budúcich manželov povedať si svoje „áno“ pod holým nebom. Neváhajte sa pohrať s farbami, voľte však radšej menej náročné druhy kvetov, ktoré ustoja nápor slnečných lúčov a horúceho vzduchu. Medzi typické svadobné kvety, a nielen pre toto obdobie, patrí ruža, symbol znovuzrodenia, mlčanlivosti a lásky. Pozornosť na outdoorovej svadbe určite upútajú poľné kvety ako vlčí mak, ktorý je okrem svojej typickej červenej farby dostupný aj v bielej. Symbolizuje nebeské pôvaby a krásu ducha. Dobre kombinovateľným kvetom sú aj hortenzie, ktoré symbolizujú pochopenie a pre doladenie svadobnej dekorácie sú dostupné v rôznych farbách. K letu patrí aj nežná a romantická levanduľa – symbol čistoty a oddanosti, ktorá sa svojou variabilitou hodí nielen k svadbe á la vintage. Namiesto tradičného hádzania lupeňov kvetov či ryže zasype mladomanželov spŕškou svojich voňavých vysušených kvietkov a jutové alebo saténové vrecká plné tejto voňavej krásy potešia na stoloch aj svadobných hostí.

Nádych jesene dodajú vašej svadbe kvety slnečnice. Pripomínajú slnko, ktoré chcú spolu s láskou symbolicky vniesť do života mladomanželov. Ľalie, ktoré zdobili nevesty už v starovekom Ríme, symbolizujú nevinnosť a čistotu citov. Nechajte vyniknúť i orchidey, symbol bezhraničnej lásky a krásy, alebo pestrofarebné gerbery, ktorých variabilita umocní krásu kvetinových aranžmánov. Do svadobnej dekorácie nezabudnite zakomponovať aj jesenné plody, ako gaštany, farebné listy či tekvice.

Hoci sa štatisticky najmenej svadieb koná v zime, atmosféru zimnej svadby plnej sviečok si môžete spríjemniť bielymi ružami, ľaliami či gerberami, ktoré sa práve svojou belobou najviac hodia k svadbe na pozadí zasneženej zimnej krajiny. Typickou romantickou rastlinou zimy je imelo, ktoré sa vďaka svojmu vždy zelenému vzhľadu stalo symbolom nesmrteľnosti. Do výzdoby môžete zakomponovať i cezmínu alebo plody prírody, ako sú vetvičky ihličnanov, šišky alebo jablká so škoricou. Nebojte sa experimentovať, kreativite sa medze nekladú.

 

Pôvab a vôňu kvetov zahaľuje do čarovného rúška aj ich symbolika, ktorá často zachytáva nádeje a priania nevesty. Nech už si vyberiete akékoľvek kvety, ich omamná vôňa a čerstvosť, ktorej sa nedá nasýtiť, bude mladomanželom pripomínať deň ich svadby pri každom pohľade či vôni aj po rokoch .

 

Zdroj:

BIEDERMANN, H.: Lexikón symbolov. Vydavateľstvo Obzor, 1992.