Máte radi vintage? Povieme vám, prečo je IN

 

V čase neustále sa meniacich trendov, je veľakrát ťažké držať “krok s dobou“ a prispôsobovať sa im. Móda sa však neustále vracia v rôznych cyklických obmenách, známych aj ako retro, ktoré historické prvky odieva do aktuálneho šatu. Vintage sa, naopak, snaží o verné zobrazenie starých vecí pomocou recyklácie materiálov, tvarov či postupov, pričom zachováva pôvodné čaro spomínaných zložiek. A práve preto sa stáva čoraz populárnejším tento štýl, hlásajúci obnovu tradičného a trvácneho.

 

Oslavy v štýle vintage

Dnes nie je ničím výnimočným, keď sa detská párty či oslava okrúhlych narodenín usporadúvajú vo vintage tematike. Medzi oslavami ladenými v spomínanom nadčasovom štýle jednoznačne vedú svadby. Preto sme sa zamerali práve na ne a spísali zoznam inšpirácií, ktoré by vám nemali ujsť pri ich plánovaní.

 

Nech žijú tradície

Tento nežný romantický štýl si nevesty vyberajú najmä pre atmosféru čipiek, perál, jutových mašlí či starožitných doplnkov. Ich nadčasovosť pôsobí na všetky zmysly, zmierňuje svadobný stres a vytvára priateľskú náladu s nádychom dávnych čias.
Samotná tradícia „niečo staré, niečo nové, niečo požičané a niečo modré“, ktorá má neveste priniesť šťastie, je vlastne vintage. „Niečo staré” symbolizuje udržanie spojenia s rodinou aj po vstupe do manželského života. Môže to byť trebárs starý podväzok, ktorý nevesta dostane od inej, šťastne vydatej ženy. „Niečo nové” vyjadruje vytvorenie nového, na veky trvajúceho spojenia. „Niečo požičané” je prejavom lásky rodiny či priateľov, a „niečo modré” symbolizuje vernosť a stálosť.

 

Starý papier, písmo a ozdoby pre vaše slová

Vzápätí, ako si naplánujete dátum a miesto svadby, začnete zvažovať výber svadobného oznámenia. Radostná správa oblečená vo vintage štýle sa zväčša zvestuje na papierik s prírodnými doplnkami, akými sú jutová stuha či motúz, čipka a drevené srdce. „Zašlý“ efekt prirodzene docielite kombináciou hnedého podkladového craft papiera a svetlého jemne textúrovaného prírodného papiera. Vrcholom elegancie a romantiky je oznámenie dekorované čipkou. Takéto oznamká pôsobia prirodzene a nenásilne, navodzujú tematiku blížiacej sa svadby. V mnohých prípadoch si v ich štýle zladíte aj ďalšie tlačoviny, ako pozvánky k slávnostnému stolu, menu karty, ale aj číslovanie stolov s menovkami.

 

Dekorácia a spomienky z povaly

Pri návšteve povaly vašich starých rodičov nájdete množstvo na prvý pohľad nepotrebných vecí, z ktorých sa vykľujú originálne svadobné dekorácie. Staré čipkované obrusy, starožitné svietniky a vázy či perlové retiazky poslúžia ako zaujímavé doplnky, ktoré umocnia vintage náladu a vďaka ich zlatej, ružovej či pastelovej farbe budú pôsobiť elegantne a prepychovo.
Inšpiráciu k doladeniu vintage nálady poskytnú aj prírodné materiály, ako juta a drevo. Jutové mašle a čipkované stuhy pomôžu vytvoriť hravé a nápadité dekorácie, ktoré oživia svadobné stoly. Z dreva vyrobené popisovateľné tabuľky zas poskytnú originálne označenia aj pri stoloch s občerstvením.
Príjemnú nostalgiu navodíte aj rozvešaním starých rodinných fotografií. O romantickú náladu sa postarajú rozsvietené lucerny a plamienky sviečok. A keď už sme pri fotkách, určite si na vašu vintage svadbu nezabudnite zaobstarať starý čipkovaný dáždnik či akúkoľvek starožitnosť, ktorá pre vás veľa znamená. Môže to byť starý fotoaparát po dedkovi či „ruský“ bicykel po babke. Na fotkách budú vyzerať jedinečne a vy cez ne oživíte takmer zabudnutý tajomný svet našich starých rodičov.

 

Oprášte starého veterána

Aj napriek dostupnosti luxusných áut prestížnych značiek sa pri odvoze mladomanželov dostávajú do popredia staré autá – veterány, sajdky či tandemové bicykle. Dotiahnite vintage k dokonalosti a zaobstarajte si svadobný autobus z minulého storočia, ktorým svadobčanom pripomeniete romantické roky ich mladosti. A cestou v staručkom autobuse snáď mladá generácia pochopí, akými skokmi napreduje technický pokrok.

 

Dajte si záležať na každom detaile, preto nezabudnite zladiť aj kyticu s tortou

Ak chcete dosiahnuť vintage efekt aj pri svadobnej kytici, mala by pôsobiť dojmom práve natrhaných kvetov. Vyniknúť môžu ruže, pivonky, frézie či hortenzie, ktorým postačí dozdobenie trochou zelene.

Vedeli ste, že aj svadobné torty môžu byť vintage? Samozrejme, nie v pravom slova zmysle – ale tento nádych vytvoríte perlami, volánmi a všakovakými kvetinami v prírodných zemitých odtieňoch. A keď už sme pri sladkostiach, na správnej vintage svadbe by nemal chýbať candy bar s cukríkmi od výmyslu sveta.

Vintage všade okolo nás

Všimli ste si rastúci trend vintage dizajnu v odievaní či bývaní? Možno ste si ani neuvedomili, koľko upokojujúcich a nadčasových prvkov vo vašom okolí je súčasťou tohto štýlu. Nechajte sa ním inšpirovať a objavte čaro a krásu originálnych vecí s ich vlastným príbehom.

 

Ikonické odevné kúsky

„Fast fashion“ je trend lacnej módy na jednu sezónu, nehovoriac o jej nežiaducich vplyvoch na životné prostredie. Toto si uvedomujú aj spotrebitelia, ktorým nadčasový vintage štýl prináša novú nádej. Čaro prírodných materiálov, ako aj pestrosť a pohodlie, ktoré táto móda ponúka, už objavili aj mnohé známe osobnosti.

 

Netradičný doplnok vo vašom príbytku

„Zub času“ sa stáva atraktívnym elementom súčasných domácností. Staré kusy nábytku či zaprášený cestovný kufor sa pri troche fantázie premenia na štýlové prvky moderného interiéru. Stačí sa pohrať s touto nevšednou kombináciou a nechať svoj príbytok ožiť originálnymi kúskami, aké v bežných obchodoch nezoženiete.