10 tipov pre neobyčajnú detskú párty

Detská oslava sa v posledných rokoch stala trendom, ktorý rodičia s obľubou sledujú. Aj vy rozmýšľate, ako prichystáte svojmu dieťaťu párty, na ktorú bude so svojimi kamarátmi rado spomínať? Ak synove či dcérine narodeniny plánujete osláviť v domácom prostredí, poradíme vám, na čo myslieť a nezabudnúť, aby ste sa aj vy mohli na chvíľu vrátiť do svojich detských čias.

1.Originálna pozvánka

Často sa stáva, že rodič dieťaťa, ktoré je na slávnosť pozvané, nepozná ani kamaráta svojej ratolesti, ani jeho rodinu. Preto už samotné oznámenie je tým prvým kontaktom, ktorým sa pozvanému predstavíte. Či už vám viac imponuje pozvánka s fotkou oslávenca alebo rozprávková pozvánka v kovbojskom či princeznovskom štýle, zvážte aj uvedenie kontaktných informácií, akými sú meno mamy či otca a ich telefónne číslo. Rodičia totiž majú tendenciu zisťovať detaily oslavy, vrátane darčeka, ktorým oslávenca potešia.
Ak ste sa rozhodli objednať si originálnu pozvánku, overte si aj možnosť objednania menoviek s rovnakým motívom. Malí hostia si ich radi vezmú domov a odložia na pamiatku spolu s pozvánkou, aby im po rokoch pripomenula príjemne strávený čas u kamaráta.

 

2. Pozývajte v predstihu

Aby sa nestalo, že z dôvodu plánovaného programu v deň oslavy nebude môcť prísť dôležitý kamoš či dôverná kamarátka, pozývajte na detskú párty v dostatočnom predstihu. Hostia sa tak budú môcť vopred zariadiť a prispôsobiť sa termínu vášho oslávenca. Myslite však aj na to, že ak pozývate už mesiac pred plánovanou oslavou, deti a najmä ich rodičia môžu na oslavu zabudnúť. Nič sa teda nestane, ak sa im pár dní pred samotným stretnutím znova pripomeniete.

 

3. Stanovte si limit pre počet pozvaných hostí

V zásade platí, že čím je oslávenec menší, tým menej detí stačí pozvať na oslavu. U malých škôlkarov, ktorí len prednedávnom prešli adaptačným procesom, bude zrejme prítomný aj rodič, a tým sa vám aj počet hostí navýši.

Odporúča sa vopred si s dieťaťom dohodnúť limit pozvaných kamarátov, aby sa nestalo, že vám v deň oslavy zaklope pri dverách celá trieda.

 

4. Miesto pre slávnostnú udalosť

Výber miesta pre usporiadanie oslavy prispôsobte mesiacu, v ktorom sa vaše dieťa narodilo. A hoci sú jarné či letné mesiace priaznivejšie, pretože oslavu môžete usporiadať na dvore či v prírode, prehrou nie sú ani jesenné a zimné mesiace, kedy pobyt vo vykúrenej miestnosti môže vystriedať zber kytice z opadaného lístia či stavanie snehuliaka.

Aby ste pri oslave v domácom prostredí predišli neustálemu opakovaniu, „tam nesmieš“ či „toto, prosím, nechytaj“, vopred označte miesta a izby, kam by malí návštevníci nemali vstupovať a odložte všetko, čo by sa mohlo nechtiac poškodiť.

 

5. Kreatívna výzdoba

Na žiadnej ozajstnej oslave nesmú rozhodne chýbať girlandy či balóniky. Fantázii a kreativite sa však medze nekladú a okrem štandardných ozdôb z obchodu si v rámci príprav môžete spolu s oslávencom vyrobiť vlastné. Zo starého kartónu si vytvorte vlastnú fotostenu či umiestnením rôznofarebných stúh na zárubňu dverí spestrite hosťom vstup do zábavnej miestnosti. Možnosti sú neobmedzené a je len na vašej predstavivosti, čo originálne pre túto príležitosť vymyslíte.

 

6. Narodeninová torta

Bude lepšia kúpená, či doma vyrobená? Pokiaľ neoplývate cukrárskymi vlohami, no tortu by ste chceli mať z vlastnej kuchyne, zvoľte čo najjednoduchší recept. V jednoduchosti je krása a mnoho detí si radšej pochutí na nepečenej torte s ovocím a piškótami než na krémom preplnenej krásnej, no na trávenie ťažkej torte.

Ak ste sa rozhodli pre kúpu torty, ešte pred samotnou objednávkou sa presvedčte o jej kvalite malou ochutnávkou. Vyhnete sa sklamaniu z nevyhovujúcej kvality v deň oslavy.

 

7. Občerstvenie

Deti majú rady sladké, a preto sa neraz stáva, že prácne pripravené chlebíčky či jednohubky zostanú nedotknuté, zatiaľ čo sa po torte či čipsoch len tak zapráši. Zapojte preto vašu kreativitu, a šunku, syr alebo papriku vykrojte do netradičného tvaru. Rovnako ponúkajte zdravšie varianty nápojov a prifarbené malinovky z obchodu radšej nahraďte čerstvou domácou limonádou. Odvďačia sa vám nielen brušká malých návštevníkov, ale aj ich rodičia, ktorí sa po veselej detskej oslave plnej obľúbených maškŕt neraz nevyhnú návšteve pohotovosti.

 

8. Zábavný program

Doba sa mení a nároky rastú. Výnimkou nie je ani program na detskej oslave, ktorý by mal mať premyslenú každú jednu minútu a počítať aj s náhradnými riešeniami v prípade zlého počasia či nezáujmu „divákov“. Možností je veľa a téma by si zaslúžila samostatný článok. Pri zostavovaní plánu aktivít však nezabudnite vziať do úvahy vek a záujmy detí.

 

9. Hlavne bezpečne

Vyrazený zub, odreté koleno či rozbité čelo nepotešia ani hostiteľa, ani rodiča zraneného dieťaťa. Aby ste sa vyhli nepríjemnostiam a predišli možným úrazom, prejdite si celý priestor vyhradený na oslavu a odstráňte všetky nástrahy, ktoré by mohli šantiacim sa deťom ublížiť.

 

10. Priateľ poruke

Zorganizovať detskú oslavu a aktívne ju počas dňa riadiť je výzvou pre nejedného rodiča. Nechajte sa preto trocha odbremeniť a požiadajte partnera, babku či kamarátku, aby vám v deň „D“ prišli pomôcť. Nemôžete byť predsa v kuchyni a zároveň asistovať pri mlátení do papierového koňa, z ktorého vypadávajú sladkosti. A ak sa vám počas oslavy náhodou naskytne príležitosť sadnúť si a vypiť si kávu, je lepšie vychutnať si ju vo dvojici a spoločne sa kochať pohľadom na spokojné deti.

 

Prajeme vám mnoho radostných chvíľ pri veselých životných príležitostiach.