Keď svadba nie je iba jedna … Výročia svadby a ich význam

Prežitok či záväzok na celý život? Nie je ľahké nájsť jednoznačnú odpoveď na otázku, čo pre ľudí v 21. storočí znamená svadba. Jedno je však isté: tí, ktorí sa rozhodli do manželstva vstúpiť, by si mali každoročne pripomínať výročie svojho životného rozhodnutia. Ako sa volajú jednotlivé výročia a čo symbolizujú? Prečítajte si malú inšpiráciu k výročiam vašej svadobnej oslavy.

Výročie #1: bavlnená svadba

Partneri by sa po prvom spoločnom roku v manželskom zväzku mali ešte cítiť ako v bavlnke.

 

Výročie #2: papierová svadba

Hoci sú to už dva roky, manželstvo je stále krehké ako papier. Manželia by mali pri tejto príležitosti sviatočne stolovať a nezabúdať na papierové dekorácie a ozdobné servítky.

 

Výročie #3: kožená svadba

Ideálnym darčekom k tretiemu výročiu svadby by mali byť darčeky vyrobené z kože.

 

Výročie #4: kvetinová svadba

Nielen vaša výročná hostina, ale aj výzdoba príbytku by mali byť bohaté na kvetinové dekorácie. Ak vaše svadobné oznámenie obsahovalo kvet, pokojne si ho pri tejto príležitosti pripomeňte. Žiarivá slnečnica, nežná pivonka či romantická ruža tak skrášlia a rozvoňajú nielen deň vášho výročia.

 

Výročie #5: drevená svadba

Pri prvom „polookrúhlom“ výročí by si partneri mali venovať vzácnejšie predmety z dreva. Drevené srdiečka a drevené dekorácie sú teplým kúskom prírody, ktorý vám pripomenie vašu lásku.

 

Výročie #6: plechová/železná svadba

Keďže toto výročie symbolizuje spevňovanie zväzku, manželia sa zvyknú obdarúvať výrobkami zo železa či z kovu. Ak sú vyznávači vintage štýlu, toto výročie si užijú o to viac.

 

Výročie #7: vlnená/zinková svadba

Tak ako po siedmich rokoch manželstva prichádza prvá vážna kríza, aj medzi kovové roky prichádza vlnený rok. Siedme výročie, známe aj ako zinková svadba, symbolizuje potrebu preleštiť vzťah k dokonalému trblietaniu tak, ako sa raz za čas leštil aj pozinkovaný riad.

 

Výročie #8: bronzová svadba

Ak manželia prekonali krízu v predošlom roku a zotrvali spolu, mali by si na ôsme výročie darovať lesklé predmety či darčeky z bronzu.

 

 Výročie #9: hlinená/medená svadba

Kedysi si manželia pred zavŕšením prvej spoločnej dekády na znak vernosti vymieňali medené mince pre šťastie. Rovnako sa zvykli obdarúvať aj predmetmi z pálenej hliny.

 

Výročie #10: cínová/ružová svadba

Prvé okrúhle výročie je aj dňom ruží. Okrem toho, že by partnerka mala dostať množstvo červených ruží, zvykli sa na oslavu pozývať aj svadobní družbovia a družičky. Ak vaše svadobné oznámenie, menovky či menu karty zdobili práve tieto kvety, je načase nájsť zopár archívnych kúskov a zakomponovať ich do sviatočnej výzdoby.

Výročie #11: oceľová svadba

Toto výročie je symbolickou rozlúčkou s výročnými darčekmi zo železa a ocele.

 

Výročie #12: hodvábna svadba

Ak manžel nevie, čo po tucte spoločne prežitých rokov poteší jeho polovičku, voľbou by mal byť darček z pravého hodvábu.

 

Výročie #13: čipková svadba

Magické číslo trinásť by malo manželke priniesť aj pôsobivý čipkovaný darček. Opäť sa o slovo pri slávnostnej výzdobe prihlási vintage štýl, ktorého súčasťou sú aj čipkované stuhy.

 

Výročie #14: slonovinová svadba

Po štrnástich rokoch je zrejme načase navštíviť exotickú krajinu a obdariť sa darčekom zo slonoviny.

 

Výročie #15: krištáľová/sklená svadba

Hovorí sa, že po pätnástich rokoch manželstva je vzťah manželov čistý a priezračný ako sklo. Aj preto sa traduje dávanie si darčekov zo skla.

 

Vedeli ste, že po pätnástich rokoch manželstva sa každoročné oslavy výročia končia? Je to údajne z toho dôvodu, že keď už spolu manželia vydržali tak dlhú dobu, výročie stačí oslavovať po päťročniciach.

 

Výročie #20: porcelánová svadba

Dvadsať rokov manželstva je dôvodom na podávanie slávnostného obeda v novom obedovom servise z porcelánu.

 

Výročie #25: strieborná svadba

K svadobným obrúčkam by sa pri tejto príležitosti mali navliecť nové, strieborné prstene a oslavy by sa malo zúčastniť čo najviac hostí, ktorí boli prítomní na svadbe.

Výročie #30: perlová svadba

Vzácnych tridsať spoločne prežitých rokov symbolizuje perlový náhrdelník s tridsiatimi perlami, darovaný pri tomto výročí manželke.

 

Výročie #35: ľanová/korálová svadba

Manželský pár sa zvykol obdarúvať ľanovými obrusmi a posteľnou bielizňou z tejto výnimočne pevnej tkaniny, ktorá bola symbolickým znakom pevného zväzku. Slávnostný stôl oživia všakovaké jutové stuhy či výrobky z juty, ktoré podčiarknu symboliku tohto výročia.

 

Výročie #40: rubínová svadba

Ak to manželom finančná situácia umožňuje, zvyčajne si dávajú do obrúčok vsadiť rubíny. Tieto červené drahokamy tak odzrkadľujú oheň, vrúcnosť a lásku, ktorá ani po rokoch vzťahu nechýba.

 

Výročie #45: jantárová/zafírová svadba

Po 45 rokoch manželstva by sa obrúčky mali obohatiť o modrý drahokam zafír.

 

Výročie #50: zlatá svadba

Pri príležitosti polstoročia spoločného života si manželia na svadobnej hostine zvyknú symbolicky vymeniť nové zlaté obrúčky, pričom tie doterajšie sa stávajú „rodinným klenotom“.

 

Výročie #55: smaragdová svadba

Po zlatej svadbe sa už drahé kamene do obrúčok nevkladajú. Symbolom výročia je smaragdový prsteň. Sýtozelený drahokam považujeme aj za kameň múdrosti a lásky. Symbolizuje 55. spoločný rok a označuje pevnosť, nekonečnú trpezlivosť a jasnosť tohto výročia.

 

Výročie #60: diamantová/briliantová svadba

Najtvrdší nerast a zároveň najcennejší drahý kameň je symbolickým prívlastkom trojnásobnej porcelánovej svadby. Výročie získalo názov vďaka najtvrdšiemu a najvzácnejšiemu nerastu na svete. Tak ako v manželstve, aj tu je najdôležitejšia vlastnosť kvalita vybrúsenia.

 

Výročie #65: kamenná/železná svadba

Vo vzťahu pevnom ako kameň či železo si už manželia nedávajú žiadne dary. Kameň dokáže prehradiť vodu a odolať sile prírody,

 

Výročie #70: platinová/požehnaná svadba

Platina ako najcennejší kov symbolizuje sedem desiatok spoločného života.

 

Výročie #75: nebeská/korunovačná svadba

Poznáte vo svojom okolí niekoho, kto sa takéhoto jubilea dožil? Toto vysoké číslo je vzhľadom na priemernú dĺžku života ťažšie dosiahnuť, no keď sa to už niekomu podarí, hovorí sa, že za tento „životný výkon“ pôjde rovno do neba. Podľa starej múdrosti muž po tomto výročí odchádza osvietený do neba, čo si zaslúži aj preto, že po boku jednej ženy vydržal tak neuveriteľne dlho.

Nech už tento rok oslavujete ktorékoľvek výročie vašej svadby, nezabúdajte, že radosť zo spoločne prežitých rokov si môžete pripomínať aj častejšie než len v jeden deň roka. Prajeme vám veľa šťastných okamihov a nezabudnuteľných momentov oslavujúcich vašu lásku.