Oslava príchodu malého človiečika

Narodenie dieťaťa je obrovskou radosťou v rodine. Človiečik, na ktorého príchod čakala celá rodina dlhých deväť mesiacov, je zrazu na svete a mnohí ho považujú za zázrak. Nový život si preto zaslúži nielen oficiálne privítanie v kostole, ale aj stretnutie rodiny a blízkych priateľov, pre ktorých zorganizujeme príjemné posedenie.

 

Najvhodnejší čas

Kedysi bývalo zvykom pokrstiť dieťa do dvoch týždňov od príchodu z pôrodnice. Časy sa však menia, povinnosti na úradoch pre čerstvých rodičov pribúdajú a krstiny sa dnes neraz odsúvajú aj tri mesiace od narodenia dieťatka.

Aby ste si pokrstenie vašej ratolesti užili a nevnímali ho len ako „povinnú jazdu“, vezmite do úvahy aj ročné obdobie, v ktorom chcete krstiny organizovať. Ak je práve obdobie extrémnych letných horúčav či tuhých mrazov, bolo by vhodnejšie túto oslavu posunúť na miernejšie teploty. Vaše bábätko si tak bude môcť rovnako vychutnať túto udalosť a nepotrápi vás svojím diskomfortom.

 

Krstní rodičia a oficiality

Krstným rodičom môže byť osoba staršia ako 16 rokov. Voľba krstných rodičov spravidla pripadne na niekoho z vašich príbuzných, ale nie sú ničím výnimoční ani blízki priatelia, ktorí sa takto začlenia do vašej rodiny. Či ich budete považovať za ľudí, ktorí vašu ratolesť uvedú do duchovného života, alebo za najbližšiu oporu dieťaťa v prípade nešťastnej udalosti, výber krstných rodičov je jedna z najdôležitejších častí prípravy krstín.

Ak už krstných rodičov máte, zájdite spoločne do kostola a dohodnite si všetky potrebné náležitosti. Nezabudnite si priniesť potrebné doklady, ako rodný list dieťaťa či potvrdenie o krste budúcich krstných rodičov.

Krstiny sa konajú spravidla v nedeľu počas omše alebo na jej konci. Dohodnite si vhodný dátum a opýtajte sa aj na náuky, ktoré by ste mali spoločne absolvovať.

pozvanky na krstiny

Z kostola k slávnostnému stolu

Krstiny sú jednou z dôležitých udalostí, pri ktorej sa rodiny stretávajú. V katolíckej cirkvi je krst považovaný za jednu zo siedmich sviatostí a symbolizuje akési spojenie medzi Bohom a človekom. Využite preto túto príležitosť a pozvite svojich príbuzných k slávnostnému stolu.

Takáto udalosť sa nezaobíde bez darov. Keďže sa na krstiny „s prázdnymi rukami“ nechodí, nebojte sa pozvaným hosťom prezradiť zoznam darov, ktoré sa malému krstniatku budú hodiť. Predídete tak množstvu rovnakých či nepotrebných vecí, ktoré nezužitkujete a budete z nich sklamaný nielen  vy, ale aj darca.

Rovnako je to aj s tortami, najmä u tých skôr narodených, ktorí ich považujú za neoddeliteľnú súčasť oslavy. Čo však budete robiť s množstvom toriet, ktoré po odchode hostí nemáte šancu sami skonzumovať? Predíďte zbytočnému plytvaniu a povedzte svojej rodine i pozvaným, že si na oslave vystačíte s jednou tortou.

 

Pozvánka na krst, ktorá hovorí za všetko

Kedysi stačilo pozvať hostí k slávnostnému stolu ústne, takpovediac „cez plot“. Tieto časy sú však dávno preč a dnes sa na formu pozvánky na krst kladú oveľa väčšie nároky než v minulosti.

Oznámenie „oblečte“ do farby, ktorá vášmu drobcovi pristane alebo ho rozveselí. Do formátu pozvánky zakomponujte aj jeho fotku a blysnite sa originálnym textom. Tak ako sa na poličkách starých rodičov vynímajú fotky vašich detí, určite si tam nájde svoje miesto aj netradičná pozvánka

Pozvánky na krstiny

A ešte jedna rada na záver. Nezabudnite si naordinovať dobrú náladu, príjemný úsmev, nefalšovanú radosť zo stretnutia s vašimi blízkymi a oslava sa môže začať. Tešte sa z nového života a nech sa tento deň stane jedným z tých, na ktoré sa nezabúda.