Promócie ako čerešnička na študijnej torte

Len nedávno ste sa tešili, že vás po úspešnej maturite prijali na vysokoškolské štúdium a zrazu máte pred sebou štátnice? Ak aj vy stojíte na prahu zavŕšenia svojho univerzitného vzdelania, spomeňte si, ako ste si po maturitách vydýchli a povedali si, že to nebolo až také hrozné. Pocit zodpovednosti a roky investované do sebarozvoja nás síce nútia pristupovať k štátnym skúškam so všetkou vážnosťou, no na konci dňa si drvivá väčšina vydýchne a oslávi úspešný finiš menom promócie.

Čo všetko obnášajú a akými (ne)písanými pravidlami sa riadia?

 

Slávnostný sľub a k tomu diplom

Promócia je spoločenskou udalosťou, na ktorej študenti slávnostne skladajú sľub a prevezmú si diplom. Samotný ceremoniál začína príchodom absolventov, za ktorými nasledujú akademickí hodnostári v talároch, vrátane rektora vysokej školy a dekana fakulty. Absolventi následne zložia sľub a preberú si diplom.

Aby tento vážny obrad nebol ničím narušený, je vhodné zvážiť prítomnosť malých detí v aule, ktoré by dôstojný akt mohol nudiť. Prítomní hostia by sa mali zdržať pískania či ovácií pri promovaní svojho blízkeho a ak doniesli hrdému nositeľovi titulu kyticu či dar, príležitosť na ich odovzdanie a gratulácie budú mať po skončení ceremoniálu, po odchode z auly.

Každý pyšný rodič či priateľ si chce zvečniť moment udelenia diplomu svojmu absolventovi. Na to však myslia organizátori. Profesionálny kameraman a fotograf zachytia skupinové aj individuálne okamihy, ktoré budete mať po promóciách k dispozícii. Vaši blízki si preto ušetria behanie s fotoaparátom v ruke a okrem pokojného vychutnania si slávnostnej chvíľky z pohodlia svojho sedadla nebudú rušiť ani priebeh ceremónie.

Aj tu platí etiketa

Náročné skúšky v „slušnom“ oblečení ste síce zvládli, no ani na promócii by ste nemali podceniť spoločenský outfit. Ak je na vašej škole zvykom promovať v jednotných talároch, máte o starosť menej. V opačnom prípade by ste nemali zabúdať, že akademický titul odovzdáva senát univerzity dodržiavajúc tradičný ceremoniál. A preto by aj čerstvo promovaní absolventi mali dbať na dress-code, ktorý k takejto slávnostnej udalosti náleží.

Keďže sú promócie slávnostnou udalosťou s náležitou vážnosťou, ideálnym riešením je staviť na eleganciu, decentnosť a kvalitu. Zatiaľ čo páni budú môcť byť za „štramákov“ v tmavo ladenom elegantnom obleku, dámy budú musieť dbať na niekoľko detailov, aby predišli spoločenským faux-pas. Medzi nevhodné voľby patria príliš krátke šaty, hlboký výstrih, či tenké ramienka a korzety. Naopak, vhodnou súčasťou sú aj napriek letným teplotám silonky.

 

Oznámte to po svojom

Konečne máte po štátniciach a teraz vás čaká už „len“ promócia. Ako oznámiť, že ste sa stali úspešným magistrom, inžinierom či doktorom?

Pozvánky na promócie nemusia byť len jednoduchým kusom bieleho papiera, na ktorom sa adresát dozvie, kedy preberáte diplom. Ak ste zrovna neštudovali kreatívny odbor, ale rozhodli ste sa originálnym spôsobom dať na známosť svoje čerstvé profesijné titulovanie, máte na výber z množstva jedinečne spracovaných promočných oznámení, ktoré sa na mieru „oblečú“ podľa zamerania vášho štúdia. Radi by ste na oznámení zvečnili svoju absolventskú podobizeň, alebo skôr preferujete honosný či vintage štýl? Inšpirujte sa množstvom kvalitných návrhov a pre zvestovanie svojej významnej životnej udalosti si vyberte promočné oznámenie, vďaka ktorému žiaden adresát nezabudne na váš titul.

Pozvánky na promócie

 

Promócie ako rodinná udalosť

Keďže sa na oslavu zavŕšenia štúdia so všetkou pýchou pozýva najbližšia rodina, príbuzní a priatelia, často sa z promócií stáva rodinná udalosť. Kto ich zažil, bude zrejme súhlasiť, že prítomní gratulanti sa väčšinou stretnú aj na spoločnom obede pripomínajúcom „malú svadbu“ absolventa s jeho čerstvo prevzatým titulom.

V závislosti od počtu pozvaných hostí a možností vašich „interných“ kapacít sa môžete rozhodnúť pre domácu oslavu  alebo slávnostný obed v reštaurácii. Ak predpokladáte, že vás za vašu niekoľkoročnú snahu vaši najbližší prekvapia darom, nemýlite sa. Nejeden čerstvý absolvent sa poteší šperku, hodinkám, finančnému daru alebo poukážke, ale aj obrazu od známeho maliara či kvalitnej knihe z práve ukončeného odboru. Ak máte pocit, že vaši blízki tápajú s výberom vhodného daru, pokojne im naznačte, po čom vám srdce piští. Ušetríte tak sklamanie obom stranám a zároveň sa budete môcť potešiť daru, ktorý ste si tajne priali.

 

                A keď už si konečne prevezmete svoj diplom a zasadnete k slávnostnému stolu, budete si môcť vydýchnuť a spokojne uznať, stálo to za to.  Roky driny, útrapy z rozumu priniesli svoje ovocie a vy si budete môcť povedať, že

 „dnešok je zajtrajšok, ktorého si sa včera bál – a vidíš, nič sa nestalo…“