Ako sa pripraviť na svadbu a pritom sa nezblázniť

 

Ak ste si až doteraz mysleli, že žiadosť o ruku bola tá najvzrušujúcejšia chvíľa vo vašom živote, vitajte vo svete svadobných príprav. Či už patríte k dobrým time-managerom alebo ste skôr typom last-minute organizátora a vlastnú svadbu zažívate po prvýkrát, máte pred sebou obdobie plné nových situácií a výziev. Poradíme vám, na čo myslieť a nevynechať z predsvadobných príprav. Veríme, že v ďalších riadkoch nájdete inšpiráciu, ako sa z príprav pred zmenou vášho spoločenského statusu nezblázniť.

 

Dátum svadby

Aby vás pri výbere obrúčok nezaskočila otázka predavačky v klenotníctve, aký dátum si želáte dať vygravírovať, je v prvom rade potrebné naplánovať si termín svadby. Čím väčšou časovou rezervou disponujete, tým viac stresov si v závere ušetríte.

Keďže sa nastávajúci manželia väčšinou snažia zvoliť si dátum čo najbližšie k dňu, ktorý je významným míľnikom ich vzťahu, nie je ničím výnimočné, ak si začnú plánovať svadbu aj rok vopred. Že takýto deň nepripadá na sobotu? Pokojne sa môžete vziať aj v iný deň a istotne tým štatistiky nepokazíte.

 

Rozpočet

Po výbere dátumu by malo nasledovať jedno z najzásadnejších rozhodnutí: stanovenie rozpočtu, ktorý budete mať pri plánovaní k dispozícii. Či už si vyberiete zaznamenanie jednotlivých položiek na papier, alebo uprednostníte mobilnú aplikáciu, mali by ste si konkrétne výdavky zoradiť podľa stupňa dôležitosti. Ak ste si pre svoj svadobný deň nestanovili neobmedzené zdroje, takýto prehľad vám v každom momente plánovania presne ukáže, čo si ešte môžete dovoliť a ktoré z výdavkov zoškrtať.

 

Stanovenie veľkosti svadby a zoznamu hostí

Ak má budúci manželský pár na oboch stranách veľkú rodinu, zrejme sa im nepodarí zorganizovať menšiu svadbu. Čím väčšia svadba, tým bude organizačne aj finančne náročnejšia svadobná hostina. Od počtu pozvaných hostí sa následne odvíja aj výber miesta. Zvážte preto, koho pozvete k svadobnému stolu a s kým si pripijete v rámci svadobnej „after-party“.

 

Výber miesta svadby a doprava

Pri výbere miesta veľakrát rozhodujú referencie, požiadavky páru, ale aj obsadenosť. Je vhodné myslieť aj na vzdialenosť zvoleného miesta od kostola či matriky, keďže s tým súvisí aj logistika hostí.

Dnes už nie je výnimočné, ak sa svadobčania dopravia do kostola „po vlastnej osi“ a odtiaľ sa spoločne presunú na svadobnú hostinu. Pri menších vzdialenostiach a v teplejšom ročnom období sa ideálnou alternatívou javí absolvovať presun pešo. Vyhnete sa tak nákladom na prenájom autobusu a prípadné komplikácie s jeho parkovaním pred presunom, keďže sa väčšina kostolov nachádza v peších zónach či spoplatnených oblastiach.

 

Svadobné oznámenie

Zvolili ste si dátum, objednali prstienky a vyhliadli romantické miesto pre oslavu vášho nového statusu? V nasledujúcom kroku venujte svoju pozornosť pre originálne svadobné oznámenie. Nerozhoduje, ČO v ňom poviete, ale AKO to poviete.

Práve svadobným oznámením môžete určiť tému a následne aj celé ladenie svadby: od dekorácie, vrátane menoviek na stoloch, cez „výslužkové“ krabice a etikety na víne, až po svadobné aktivity či dary. Dovoľte vašim hosťom tešiť sa na váš veľký deň už pri prijatí svadobného oznámenia a pohrajte sa s ním ako s indíciou naznačujúcou, čo všetko ste si pre nich prichystali.

Dovoľte aj iným priložiť ruku „k dielu“

Pri prípravách a organizácii sa nebojte poprosiť o pomoc družičky, kamarátky či súrodencov a rodičov. Časť úloh pokojne delegujte aj na nich a dajte im šancu podieľať sa príprave vášho veľkého dňa.

Zrejme nebudete chcieť prizvať k výberu svadobných šiat či účesu ženícha, na druhej strane sa vám   istotne zíde každá dobrá ženská rada. Takisto aj úlohy, ako rozoslanie svadobných oznámení, zasadací poriadok či svadobné koláče sa ľahšie zvládajú v tíme a čo je dôležité, aj po rokoch vám zabezpečia nezabudnuteľné spomienky na fázu príprav.

 

Nezabudnite na formality

Či už ste sa rozhodli povedať si svoje „áno“ v kostole alebo na matrike, je potrebné podať si žiadosť o uzavretie manželstva a osloviť oddávajúceho. Nevesta a ženích sa budú musieť dohodnúť na používaní spoločného priezviska nevesty a detí a v prípade, že nevesta bude chcieť prijať manželovo priezvisko bez koncovky „ová“, bude musieť požiadať o výnimku.

 

Zabudli ste na niečo?

Určite áno! Nech už ste sa snažili myslieť na každý drobný detail, svadby sa nezaobídu bez príhod a úsmevných situácií. Patrí to k životu a práve toto vám správne okorení novú etapu, do ktorej vás svadba uvedie.

Takže pokoj, relax a hlavne úsmev – idete predsa osláviť lásku a spoločné šťastie.